Trine Hestbæk
Maria Gjerulff Schmidt
  • Dorthe Lykke Olesen
    Udviklingskonsulent
  • fullName

    Trine Hestbæk er cand.mag. i musikterapi fra AAU (2002). Hun er musikterapeut i Kolding Kommune (2002-), hvor hun har over 20 års kliniske erfaring med særligt fokus på psykiatri og demens.
    Siden 2017 har hun været korleder for psykiatrikoret, Livets Stemme. Et kor der har fokus på at bruge korsang som middel til mental sundhed og livskvalitet med fokus på både fysiske, sociale og psykologiske gevinster.

    I 2023 blev Trine certificeret underviser i PAMI (Personafstemt Musikalsk Interaktion) og har siden afholdt kurser for personale i, hvordan de bruger musik og musikalsk afstemning til at skabe rammer, regulering og relation i arbejdet med demensramte.

    Derudover er Trine censor på musikterapiuddannelsen AAU (2010-) musiker og komponist, e.g. Brønserud & Jensen (2004-), Proceskonsulent (2011-) GIM ll terapeut (2020) og tidligere redaktionsmedlem for Tidsskriftet Dansk Musikterapi (2005-2019).

  • fullName

    Maria Gjerulff Schmidt er cand.mag. i musikterapi fra AAU (2008). Hun er certificeret underviser i PAMI (Person Afstemt Musikalsk Interaktion) i 2023. Maria er pt. ansat i Kolding Kommune (2023-) og er samtidig ph.d.-studerende med fokus på PAMI og betydningen af denne tilgang for mennesker med demens og personalet omkring dem. Maria har gennem mange år arbejdet med mennesker med demens samt senhjerneskade inden for psykiatrien.

    Hun blev fra en tidlig alder optaget af, hvordan musikken knytter mennesker sammen – især uden ord. Denne tidlige erfaring og interesse bruger hun i dag som musikterapeut i det nære arbejde med mennesker, hvad enten det handler om samvær og nærvær, eller når det drejer sig om at være med til at skabe nye perspektiver og handlemuligheder.

Ledelse af demenskor for aftenskoler

Hvorfor demenskor?

Forskning viser, at korsang har en positiv effekt på helbred og trivsel hos mennesker med demens. Det skyldes bl.a., at den musikalske hukommelse er overraskende velbevaret, selvom man har demens, og den del af hukommelsen kan aktiveres via sang. Og da sang både er en fleksibel, motiverende og inddragende aktivitet, anbefales det bredt som en relevant indsats til bl.a. at fremme livskvalitet og fællesskab, modvirke stress og depression samt stimulere hukommelsen blandt demensramte.

 

Hvad er et demenskor? 

Et demenskor er en fælles sangaktivitet blandt borgere med demens, og ofte deltager pårørende, frivillige og medarbejdere også. Formålet med demenssang er at tilbyde samvær og meningsfuldhed i et kreativt og stimulerende fællesskab, hvor glæde og livskvalitet er i fokus. Det kan i praksis have mange forskellige former – alt fra et almindeligt, flerstemmigt kor til guidet fællessang. Repertoiret kan spænde fra genkendelige melodier, der synges udenad, til krævende korsatser med komplekse partiturer.

Underviserne Maria og Trine er certificeret underviser i PAMI (Personafstemt Musikalsk Interaktion) og har siden afholdt kurser for personale i, hvordan de bruger musik og musikalsk afstemning til at skabe rammer, regulering og relation i arbejdet med demensramte.

Læs mere om Maria og Trine her
https://sangenshus.dk/demenskor/demenskor-moed-underviserne/

Kurser

Sangens Hus udbyder i samarbejde med Center for Dokumentation og Forskning i Musikterapi på Aalborg Universitet og Alzheimerforeningen kurser i ledelse af sangaktiviteter for borgere med demens. Demenskor har netop modtaget Folkeoplysningsprisen og tilbyder derfor et særligt kursus til korledere for demenskor i aftenskolen.

 

Kursus i ledelse af demenskor og demensvenlige kor – for korledere

Form: Et 6-timers kursus med fysisk fremmøde.

Målgruppe:  Dette kursus med fysisk fremmøde henvender sig til dig, der ønsker viden og redskaber til at målrette og tilpasse korsang til mennesker med demens.

Kursets indhold: Kursusdeltagerne får viden om demenssygdomme og indsigt i brugen af sang blandt målgruppen for herved at kunne etablere og lede demens- og/eller demensvenlige kor. Kurset består af teori og praktiske øvelser, og undervisningen varetages af erfarne musikterapeuter. 

Certificering: Ja, demensfaglig certificering af korledere. 

 

Dette kursus afholdes for midler fra Folkeoplysningsprisen 2024 (uddelt af DFS).

Prisen blev givet til DR, Sangens Hus, Alzheimerforeningen og Aalborg Universitet.

Kontaktpersoner er

Sangens Hus - Lasse Skovgaard

DR – Søren Therkelsen og Ole Hjortdal

Aalborg Universitet – Hanne Mette Ridder

Alzheimerforeningen – Loa Bendix, Birgitte Saro Brendstrup og Thomas Teller

 

Kontaktperson på dette kursus den 25/1: Dorthe Lykke Olsen, Udviklingskonsulent LOF’s landsorganisation, dlo@lof.dk. 40213473.

Praktisk info

Deadline for tilmelding d. 17. januar 2025

Parkering: Albert P-hus, Ved Anlægget 24, Vejle

Prisen er inkl. undervisningsmateriale og fortæring
Nummer
2501 - Ledelse af demenskor for aftenskoler
Første mødegang
lørdag den 25.01.25 kl. 10:00 - 16:30
Adresse

Bygningen, Ved Anlægget 14B, 7100 Vejle

Se på kort

Mødegange
1
Pris
Almen
DKK 450,00
lørdag den 25.01.25

Kl. 10:00 - 16:30

Dorthe Lykke Olesen

Ved Anlægget 14B, 7100 (Store sal)

Se på kort