På Bornholm flytter aftenskolen ud i det fri

På Bornholm flytter aftenskolen ud i det fri

9. marts 2023

Sprogkurser på gåben, keramikbrænding under åben himmel, madlavning over bål og yoga. Coronapandemien satte for alvor skub i kreativiteten i aftenskolerne, der flyttede flere aktiviteter udendørs. Nu skal midler fra Realdania hjælpe til, at LOF Bornholm kan lave endnu flere aktiviteter i naturen.

”Corona var en anledning til at kigge på vores aktiviteter og se, hvad vi kunne gøre anderledes, og hvilke kurser vi kunne flytte udendørs. Mens det var oplagt at flytte flere af vores bevægelseshold udendørs, så lykkedes vi også med andre aktiviteter som madlavning og sprog. Det blev populært at lære tysk ved at gå rundt i byen sammen med underviseren og på tysk tale om de ting, man så der. Det er jo helt oplagt for en ø som vores, hvor der er mange tyske turister”, siger Heidi Marker, der er skoleleder i LOF Bornholm.

Folkeoplysning i det fri

Faktisk har det været så positivt at bruge naturen til at lære nyt og dyrke fællesskabet, at det skal være en fast del af tilbuddene hos LOF Bornholm. Med 100.000 kr. fra Realdanias pulje ”De nye folkerum” kan der nu etableres et sted, hvorfra aktiviteterne kan afvikles.

”Naturen er en fantastisk ramme at være i, fordi den gør noget helt særligt for både den mentale og fysiske sundhed. Så da jeg læste om puljen, var det en oplagt chance for at kunne styrke og udvikle vores aktiviteter i naturen”, siger Heidi Marker og fortsætter:

”Vi har ikke vores egne lokaler. Med midlerne kan vi nu lave et samlingssted, hvor vi kan dyrke naturen på tværs af generationer. Her kan vi lære at lave mad over bål, arrangere sanketure, brænde keramik, lave yoga og blive klogere på os selv, hinanden og naturen. Det skal være folkeoplysning i det fri”.

På jagt efter det helt rigtige sted

Drømmen er at få et lille hus, fx i samarbejde med en kolonihaveforening, hvor der kan etableres udekøkken og være plads til borde og bænke.

”Næste skridt er at finde det helt rigtige sted, hvor vi kan være. Der er mange ideer i spil, men helt grundlæggende handler det om at finde en løsning, hvor vi hurtigt kan komme i gang med at lave aktiviteter”, siger Heidi Marker.

Midler fra Lokalforeningspuljen udvikler aftenskolen

  • 18. april 2024 - Iderigdommen i den første ansøgningsrunde i 2024 til Lokalforeningspuljen blomstrer. Nu har ni projekter fået midler.

Så er vi klar med nyhedsbreve 2.0

  • 15. april 2024 - Magien sker stadig via lof.dk/umbraco som nu. Så når du skal lave nyhedsbreve og sende dem ud, skal du egentligt blot gøre, som du ”plejer”....

Årsmøde sætter fokus på folkeoplysningens rolle i et samfund med vilde problemer

  • 10. april 2024 - Vi lever i et samfund med skiftende kriser, hvad betyder det for folkeoplysningen? Det sætter vi fokus på fra forskellige vinkler, når vi mø...