Bæredygtighed

Fællesskab og medborgerskab ligger dybt i folkeoplysningens DNA. Begge dele får vi, når vi arbejder med bæredygtighed. Viljen til at skabe nye løsninger og få det bedste frem i hinanden gør en stor forskel, når vi skal bidrage til at skabe en bæredygtig fremtid for vores egen og de kommende generationer. 

For LOF er der slet ingen tvivl om, at bæredygtighed er noget af det vigtigste, vi kan arbejde med lokalt. De seneste år har vist os, at verden hænger sammen på godt og ondt. Vi kan ikke overlade det til de andre at vise samfundssind. De fleste danskere vil gerne bidrage til en mere bæredygtig verden. En del af os mangler måske viden om, hvad vi konkret kan gøre og motivationen til at få det gjort. Det kan folkeoplysningen hjælpe med, uden løftede pegefingre og med lokalsamfundet som omdrejningspunkt.  

LOF’s fællesskaber og folkeoplysende aktiviteter kan i høj grad inspirere mennesker til at leve mere bæredygtigt – især når vi arbejder sammen med andre, det være sig kommuner, private virksomheder, andre organisationer eller grupper af engagerede mennesker i lokalsamfundet.

Sammen kan vi skabe langsigtede løsninger på vores globale udfordringer. Et samskabende mindset er ikke nyt for folkeoplysningen. Vi har i generationer arbejdet sammen med lokale kræfter om at skabe nye løsninger på samtidens udfordringer. Det er det, vi er sat i verden for - og det bliver vi ved med.

Flere kommuner og private aktører er i denne tid interesserede i at etablere samarbejder med organisationer, der ved noget om bæredygtighed.  Et godt samarbejde betyder større idérigdom, flere hænder og ikke mindst flere ressourcer, da puljer og fonde ofte favoriserer samskabelse. 

Tip: Vær nysgerrig på initiativer i jeres kommune i forhold til Verdensmål og bæredygtighed. Kommuner tænker måske ikke aftenskolen ind som en mulig samarbejdspartner. Men vi er netop en interessant partner, da vi har stor erfaring med organisering, koordinering og markedsføring. Vores dygtige undervisere har kompetencer på mange områder. Indsatser i forhold til bæredygtighed kan foldes ud via aftenskolen mange fag – på helt nye måder.

I LOF har vi sat en række initiativer i gang.

Vi har samlet inspirationsmateriale på en hjemmeside – hvor I kan læse mere og finde konkrete eksempler. Du kan også se mere i inspirationskataloget.

LOF Nord er den første afdeling til at indgå en egentlig partnerskabsaftale med en kommune. LOFNord er sammen med en række andre virksomheder og organisationer, Hjørring Kommune indgået en større samarbejde, der understøtter kommunens indsats med ”Den store Klimarejse”.

LOF's landsorganisation har sammen med de fire andre landsdækkende oplysningsforbund indgået et samarbejde omkring kompetenceudvikling blandt aftenskolens undervisere i forhold til at få mere bæredygtig fokus ind i aftenskolens undervisningstilbud. I 2024 vil der blive afholdt webinar og en række kursusdage rundt i landet. Disse udmeldes via LOFnyt og direkte mails til skoleledere.

Har du brug for sparring omkring bæredygtige tiltag, så kontakt Dorthe Lykke Olesen, udviklingskonsulent, dlo@lof.dk, 40213473.