"Motion og Samvær" og "Seniorstærk"

LOF har indgået partnerskaber med flere af landets kommuner om forskellige tilbud med fysisk træning – ofte i forlængelse af de kommunale rehabiliteringstilbud. Kommunerne har pligt til at tilbyde rehabilitering og gratis tilbud om træning for borgere med til kronisk sygdom. Når den kommunale rehabilitering stopper - typisk efter 8-12 uger, er der stort behov for nogle brobygningstilbud.

"Motion og Samvær"

Motion og Samvær tilbyder fysisk holdtræning i LOF  - ofte med fysioterapeuter som undervisere. Efter træningen tilbydes en lille samling, hvor deltagere selv medbringer kaffe/the/vand og evt. et stykke frugt. Her deler deltagerne stor og småt i et forpligtende fællesskab.

Samarbejde kommer i stand ved, at LOF kontakter kommunens sundhedschef eller anden leder af sundhedstilbud. Her aftales tilbud, geografi og selvfølgelig de økonomiske rammer.

Se eksempel på en samarbejdsaftale.

Ofte vil et tilbud som "Motion og Samvær" have koblet nogle lokale patientforeninger på som samarbejdspartnere. Det kan give fordele ved rekruttering af deltagere og nogle økonomiske fordele i form af samfinansiering og dermed nedbringelse af deltagerprisen.

Rekruttering af deltagere er ofte en overskuelig opgave, fordi mange deltagere på det kommunale genoptræningsforløb vil være interesserede i at fortsætte træningen med en fysioterapeut - også selvom der nu er deltagerbetaling. Flere steder stiller kommunerne deres træningsfaciliteter i sundhedscentrene til rådighed for LOF, og instruktørerne kan også være fysioterapeuter med ansættelse i kommunens træningsenhed, som efter arbejdstid gerne vil undervise i LOF.

Se eksempel på flyer fra LOF Vesthimmerland og LOF Mariagerfjord-Rebild.

Seniorstærk – nyt udviklingskoncept

I LOF arbejder hele tiden på at udvikle vores samarbejdstilbud til kommunerne. Vi ser et særligt behov for tilbud, der gennem en kombination af fysisk træning, mental stimulering og sundhedsrådgivning hjælper især ældre mennesker til en stærkere og mere livfuld livsstil. I træningen fokuseres der på styrke, fleksibilitet, udholdenhed og balanceøvelser, som er tilpasset individuelle behov. Der vil være ekstra inspiration til små hjemmetræningsøvelser, som kan understøtte træningen. Der vil også indgå træningsøvelser for hjernen, der kan øge den mentale skarphed og de kognitive funktioner i form af fx hukommelsesøvelser, problemløsningsspil. En del af Seniorstærk er også viden om ernæring, søvn, stresshåndtering og andre sundhedsrelaterede emner. Dette vil give redskaber til at opretholde en sund livsstil og forebygge sygdomme og aldersrelaterede helbredsproblemer.

Det sociale samvær og netværksdannelse vægtes højt ved at skabe støttende og opmuntrende miljø, hvor deltagerne kan dele erfaringer, mål og succeser med hinanden. Pårørende er meget velkommen til at deltage.   

Seniorstærk tilbydes i 2 spor, hvor spor 1 er til en nedsat intropris for deltagere, der har deltaget i rehabilitering, og dermed har fået tilbuddet direkte via kommunen. De kan gå på spor 1 i én sæson. Spor 2 tilbydes af LOF med almindelig aftenskole deltagerbetaling. Her kan alle deltage fx pårørende og andre med behov i forhold til træning. Deltagere, der har gået en sæson på spor 1, kan forsætte på samme hold – nu blot som spor 2 deltager. Bemærk, deltagere fra spor 1 og 2 går på samme hold.

Bliv kendt
Et godt sted at starte med at gøre din afdeling kendt hos kommunens sundhedsforvaltning er at få udarbejdet en lille intro flyer med nogle udvalgte og relevante tilbud. Flyeren skal henvende sig til det sundhedspersonale, som skal rådgive borgere til at fortsætte deres fysiske træning. Men flyeren kan også ligge fremme i venteværelser mv., så flere kan få øjnene op for aftenskolens sundhedstilbud.

Se eksempel fra LOF Bornholm

Har du brug for hjælp til opsætning af flyers, kan du altid kontakte Louise Wiederquist på mail lw@lof.dk eller telefon 28881399.

Vil du vide mere om koncepterne, kontakt Dorthe Lykke Olesen, udviklingskonsulent, dlo@lof.dk, 40213473.