Foreningsdemokratiet og folkeoplysning i fuldt flor

Foreningsdemokratiet og folkeoplysning i fuldt flor

Engagerede LOF’ere fra hele landet fik Brogaarden i Middelfart til at summe af aktivitet, da der var årsmøde i LOF’s landsorganisation.

5. juni 2023

Inspiration til interessevaretagelse, et kig ind i det kulturpolitiske maskinrum, tilbageblik på 2022, diskussioner, debatter og valg var på programmet til årsmødet i LOF’s landsorganisation.

”2022 var igen et år, hvor vi skulle forholde os til corona. Men det var også et år, der viste, at vi har lært noget af processen. Det har ikke været nemt, men vi er blevet stærkere sammen. Vi er blevet et hold, og vi skal blive endnu bedre til at trække i samme retning”, sagde Kim Valentin fra talerstolen på årsmødet i sin beretning.

Samme budskab havde sekretariatsleder, Per Paludan Hansen i sin beretning, hvor han med afsæt i et citat fra Winston Churchill ”om ikke at lade en god krise gå til spilde” påpegede styrken i LOF.

”Vi brugte pandemien til at skabe en ny struktur og rykke tættere sammen. Vi holder fast i vigtigheden af at være lokale, men fordi vi kan arbejde på tværs, så er vi et stærkt hold. Der er et enormt potentiale i aftenskolen, som vi skal arbejde på at udnytte”, sagde han.

Masser af debat
Forud for årsmødet var der kommet tre forslag, der alle skulle til afstemning på årsmødet.

Formand for LOF Frederikssund Jette Christensen havde stillet et forslag om en ekstern anonym brugerundersøgelse. Forslaget blev ikke vedtaget. Kim Valentin stillede et ændringsforslag, der blev vedtaget: ”Landsstyrelsen skal på sit møde i efteråret behandle indhold og kvalitet i landsorganisationens ydelser. Med afsæt i denne behandling kan det besluttes, om der skal iværksættes en brugerundersøgelse i LOF”.

Erik Ladefoged, formand i LOF Nordfyn, havde stillet forslag om fritagelse for deltagelse i afdelingsfællesskab. Forslaget blev ikke vedtaget.

Formand for LOF Holbæk-Lejre havde stillet forslag om valgperiode for formand og næstformand i LOF. Efter en længere debat blev forslaget trukket tilbage.

Efter valghandlingen pointerede Kim Valentin vigtigheden i at have plads til forskellige synspunkter og have modet til at diskutere og debattere.

”Det er på den måde, vi bliver klogere på os selv og vores organisation. Jeg vil derfor gerne opfordre alle til at blive ved med at deltage aktivt i debatten”, sagde han til årsmødet.

Nyvalg og genvalg
Kim Valentin og Lars K. Møller blev begge genvalgt til henholdsvis formand og næstformand. Der skulle også findes tre medlemmer og en suppleant blandt bestyrelsesmedlemmer i lokalafdelingerne. Her blev følgende kandidater valgt:

Claus Kronborg, LOF Haslev
Viola Mathiasen, LOF Gribskov
Ebbe Eriksen, LOF Midtjylland
Suppleant Jette Christensen, LOF Frederikssund

Sidst men ikke mindst skulle der vælges tre medlemmer til landsstyrelsen blandt skoleledere og en suppleant. Her blev følgende kandidater valgt:

Lone Husted, LOF Midtjylland
Susanne Henriksen, LOF Øresund
John Dalsgaard, LOF Stevns
Suppleant Christina H. Jørgensen LOF SØM

PricewaterhouseCoopers og Margit Jørgensen fik begge genvalg som revisorer, mens der også var genvalg til Marianne Jørgensen som revisorsuppleant.

En fælles stemme og livets salt
Inden selve årsmødet var der oplæg om interessevaretagelse med kommunikationsrådgiver Benjamin Rud Elberth, der understregede vigtigheden i at tale med samme stemme og ikke mindst lade være med at råbe højt.

”Det kan være fristende at brokke sig og være efter politikerne. Men den kloge tilgang viser sig gang på gang at være der, hvor man som organisation taler unisont og hvisker i stedet for at blive skinger. Det handler om at bruge de rigtige personer, den rigtige tone og have den rigtige timing”, sagde han til årsmødet.

Han opfordrede til, at LOF med samlet stemme identificerer en række mærkesager, som er særligt vigtige for organisationen at bidrage til løsningen af. Det kunne være ensomhed, demokratisk dannelse, sundhed eller trivsel.

Jan E. Jørgensen var også klar med et kig ind i processen med at identificere den liberale kulturpolitik.

”Under coronapandemien blev det meget tydeligt, at kulturen var det, der gav os håbet, troen og modet på, at det hele nok skulle blive godt igen. Kulturen er vigtig, den er livets salt, som gør, at det smager af noget. Nu skal vi så sørge for at sikre rammerne og fjerne unødige bureaukratiske benspænd”, sagde han til årsmødet.

Du kan finde materialerne fra årsmødet.

Midler fra Lokalforeningspuljen udvikler aftenskolen

  • 18. april 2024 - Iderigdommen i den første ansøgningsrunde i 2024 til Lokalforeningspuljen blomstrer. Nu har ni projekter fået midler.

Så er vi klar med nyhedsbreve 2.0

  • 15. april 2024 - Magien sker stadig via lof.dk/umbraco som nu. Så når du skal lave nyhedsbreve og sende dem ud, skal du egentligt blot gøre, som du ”plejer”....

Årsmøde sætter fokus på folkeoplysningens rolle i et samfund med vilde problemer

  • 10. april 2024 - Vi lever i et samfund med skiftende kriser, hvad betyder det for folkeoplysningen? Det sætter vi fokus på fra forskellige vinkler, når vi mø...