Bliv en del af DR’s tema om Grundtvig

Bliv en del af DR’s tema om Grundtvig

22. april 2024

”På grund af Grundtvig” er navnet på Danmark Radios såkaldte fyrtårnstema, der løber af stablen i maj og juni. Formålet er at sætte fokus på arven efter Grundtvig, og på hvordan hans tanker fortsat lever i dag.

I en tid med øget polarisering – og den usikkerhed og forvirring, der følger med dette – er det vigtigere end nogensinde at fokusere på vores fælles værdier og styrke fællesskaber. Derfor lader DR Grundtvigs ideer om, at vi kun er noget i kraft af hinanden, at alle har betydning for vores fællesskab, og at værdier altid skal være til debat, være fundamentet for fyrtårnsindsatsen.  

For Grundtvig var fællesskabet altafgørende for et land og folks overlevelse gennem forandringer. For det er gennem fællesskabet, at vi styrkes. En tanke, der ikke er så fremmed for os i dag, hvor vi selv står i en verden i forandring og igen og igen mærker, hvilken enorm styrke det har, når vi samler os.

 ”Når DR sætter et landsdækkende fokus på Grundtvig, er det oplagt for os som aftenskoler at komme på banen. Via DFS har vi fået information om temaet, inden det går i luften. Det giver os chancen for at markedsføre allerede planlagte aktiviteter på DR’s temaside eller måske endda planlægge nye aktiviteter i løbet af sommeren med en krog til Grundtvig”, siger Per Paludan Hansen, der er sekretariatsleder i LOF’s landsorganisation.

I alle kroge af landet
En af de helt store satsninger bliver en historisk dramadokumentar om Grundtvigs liv og virke i tre episoder, som Adam Price står bag med blandt andet Ulrich Thomsen og Kirsten Lehfeldt i hovedrollerne. Den har premiere 19. maj 2024.

 Herudover er der også planlagt flere produktioner til DR’s sendeflader som fællessang, podcasts, koncerter og dokumentarer. Fyrtårnstemaet ruller fra d. 5. maj til ultimo juni. Enkelte elementer udkommer først i løbet af sommeren. 

 ”For os i LOF kunne fællessang i løbet af sommeren med Grundtvig som tema, foredrag og debatter med temaer om fællesskab, demokrati og foreningsliv, højskoledage eller samarbejder på tværs af afdelinger eller med lokale organisationer med samme dagsorden være oplagt”, siger Dorthe Lykke Olesen, der er organisationskonsulent i LOF’s landsorganisation og fortsætter:

”Selvom DR’s satsning primært foregår inden sommerferien, så kunne vores aktiviteter også løbe af stablen efter sommerferien, hvor temaet stadig vil opleves som aktuelt”.

Kom med i kalenderen
I forbindelse med temaet bliver der også oprettet en temaside dr.dk/grundtvig, der er klar kort før uge 20. Den vil indeholde artikler med relevant viden om Grundtvig. Her er også en kalender, hvor alle er velkomne til at indsende arrangementer, der har en vinkel til Grundtvig.

Sådan gør du:

Send en mail til fællespostkassen grundtvig@dr.dk.

Skriv TITEL, STED, TIDSPUNKT og en meget kort beskrivelse samt et link til arrangementet på egen hjemmeside. Der skal være et link vedhæftet for at arrangementet kan registreres på siden.

Postkassen tjekkes og kalenderen opdateres løbende, cirka en gang ugentligt, frem til og med juni, som er sidste mulighed for at få et arrangement i kalenderen. Arrangementer, som afvikles efter sommerferien kan godt meldes ind, men kalenderen opdateres ikke efter 30. juni 2024.

Brug for mere?
Hvis du har aktiviteter i støbeskeen, der kunne være interessante for dette tema, er du altid velkommen til at kontakte udviklingskonsulent i LOF, Dorthe Lykke Olesen på dlo@lof.dk

Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS) sørger desuden for at samle spørgsmål og formidle svar fra DR. Du er derfor mere end velkommen til at kontakte deres kommunikationskonsulent Lisa Ioannou på li@dfs.dk

Midler fra Lokalforeningspuljen udvikler aftenskolen

  • 18. april 2024 - Iderigdommen i den første ansøgningsrunde i 2024 til Lokalforeningspuljen blomstrer. Nu har ni projekter fået midler.

Så er vi klar med nyhedsbreve 2.0

  • 15. april 2024 - Magien sker stadig via lof.dk/umbraco som nu. Så når du skal lave nyhedsbreve og sende dem ud, skal du egentligt blot gøre, som du ”plejer”....

Årsmøde sætter fokus på folkeoplysningens rolle i et samfund med vilde problemer

  • 10. april 2024 - Vi lever i et samfund med skiftende kriser, hvad betyder det for folkeoplysningen? Det sætter vi fokus på fra forskellige vinkler, når vi mø...