5.3 Sygefravær

5.3 Sygefravær

Sygedagpenge

Sygefravær skal meldes til arbejdsgiver, inden arbejdet skulle have været påbegyndt. For undervisere i aftenskolen anbefales, at sygdom meddeles senest 2 timer før undervisningens start, således at arbejdsgiver kan nå at aflyse undervisningen. Vær i den anledning opmærksom på, at deltagerne har krav på erstatningsundervisning, og at læreren har pligt til at yde denne undervisning - mod betaling naturligvis.

Arbejdsgiver er i henhold til lønbekendtgørelsen i folkeoplysningsloven ikke forpligtiget til at betale fuld løn under sygdom, men alene sygedagpenge for så vidt gælder de timelønnede. Såfremt et ansættelsesforhold ophører, mens lønmodtager stadig er syg, ophører arbejdsgivers forpligtelse til at betale sygedagpenge.

Er lønmodtager syg udover de 30 dage, overtager kommunen betalingsforpligtelsen. Kommunen skal have besked senest en uge efter at betaling fra arbejdsgiver er ophørt.

Bemærk, at der er særlige regler for selvstændige. Lærere og ledere i folkeoplysningen er alle lønmodtagere.

Ved refusion af sygedagpenge efter 30 dage skal aftenskolen indberette på virk.dk Vær opmærksom på at første gang, du indberetter sygefravær skal have tilsendt en kode. Det kan tage op til 10 dage. Det kan derfor være en god idé at oprette sig som bruger, inden man skal bruge systemet. Indberetning skal ske inden 4 uger efter første sygefraværsdag. 

Sygefraværssamtale

Såfremt en medarbejder melder sig syg, skal arbejdsgiver indkalde medarbejderen til en personlig samtale, der skal afholdes senest 4 uger efter første sygedag. Samtalen har til formål at sikre, at medarbejderen vender hurtigt tilbage til jobbet enten helt eller delvist.
Arbejdsgiveren skal meddele kommunen om sygefraværet senest 4 uger efter 1. sygedag (jævnfør reglerne om overgang fra arbejdsgiverbetalte sygedagpenge til kommunalt betalte sygedagpenge - se forrige afsnit).

Arbejdsgiveren må ikke spørge direkte ind til årsagen til fraværet, men skal fokusere på tilbagevenden og muligheden herfor. Samtalen skal som udgangspunkt finde sted hos arbejdsgiver. Kan dette ikke lade sig gøre kan den foregå hos arbejdstager eller pr. telefon.

Mulighedserklæring

Arbejdsgiver kræve en mulighedserklæring. Det er en plan for, hvordan medarbejderen vender tilbage til jobbet. Erklæringen udarbejdes af arbejdsgiver og arbejdstager, og derefter af arbejdstagers læge. 

Relaterede links