LOFnet
Vesterbrogade 35, 2. tv
LOF på FacebookSiden 1. juli 2024 har alle lønmodtagere skulle registrere sine arbejdstimer grundet en EU-dom.
Implementeringen af arbejdstidsregistreringen har afstedkommet flere spørgsmål bl.a. hvem er selvtilrettelæggere, og hvordan man skal registrere forberedelse i forbindelse med undervisning i aftenskoler.
Efter en henvendelse til beskæftigelsesministeren er det nu blevet præciseret, at forberedelse og undervisning hører under ét. Da lønbekendtgørelsen foreskriver, at en undervisningslektion beregnes som 1,6 time, så skal forberedelse og undervisning foregå samme dag. Dermed skal der ikke udfyldes skemaer, medmindre der er fravigelser, da alle oplysninger forefindes i ASA.
Desværre har det vist sig, at man ikke kan have en bagatelgrænse for at undgå timeregistreringen.
Når kontrakten udsendes til underviseren, udsendes en liste over mødegange. Denne liste anses som værende registreringen af arbejdstider.
Da alle undervisere er opført i ASA, opbevares oplysninger om den enkelte undervisers timeregistrering i ASA, og dermed overholder man tidskravet på 5 år + 4 mdr. Der er det vigtigt, at ’Holdunderviser timer’ medfremsendes sammen med kontrakten, når et hold igangsættes. Heri fremgår dato, ugedag, tidspunkt og antal lektioner den enkelte underviser har. Se nedenstående screen-dump fra ASA om, hvordan man kan indsætte det til underviserne.
Det er vigtigt, at kontrakten til underviserne tilpasses, så det præciseres, at forberedelse og undervisning er samme dag. Der indføres: ”Forberedelse sker som udgangspunkt samme dag som undervisnigen udføres. Afvigelser skal meddeles skolelederen samme dag. Timeregistreringen er jf. oversigt over undervisningsdage der udsendes sammen med nærværende kontrakt.”
Andet personale
For øvrigt personale og fastansatte undervisere er det stadig nødvendigt at timeregistrere. Man kan enten benytte det tidligere fremsendte skabelon eller man kan benytte sig af det elektroniske tidsregistreringssystem f.eks. TimeGuru. På sekretariatet benytter vi os af TimeGuru til alle konsulenter. Det er nemt og intuitivt.
For skoleledere kan der være en mulighed for at være selvtilrettelægger. Dog kræver det en individuel vurdering, og der skal udarbejdes et tillæg til kontrakten. Der er flere kriterier, der skal være opfyldt. Ved at være selvtilrettelægger frasiger man sig også nogle rettigheder som f.eks. hviletidsbestemmer, pauser og øvre arbejdstid. For at være selvtilrettelægger skal der være foretaget en individuel vurdering. Det er op til formanden i den enkelte afdeling at sikre sig, at de juridiske forhold er opfyldt.
I den kommende tid vil vi se, at der kan komme yderligere præciseringer og fortolkninger af arbejdstidsregistreringen. Der er endnu ikke retspraksis på området, hvorfor I må forvente, at der kan komme yderligere tilpasninger fremover.