LOFnet
Vesterbrogade 35, 2. tv
LOF på Facebook18. juni 2024
Af Per Paludan Hansen
Folkemødet er slut. Men behovet for de folkelige møder består. Det gælder især i forhold til den grønne omstilling, hvor der i den grad er brug for, at befolkningen tager ansvar for den verden, som vi er en del af.
Og hvordan sikrer man så, at det sker?
Mit bud er, at vi kan lade os inspirere af en klog mand, som de seneste uger har fyldt sendefladen på Danmarks Radio; N.F.S. Grundtvig.
Grundtvig forstod nemlig, at der var brug for, at hele befolkningen var oplyst og dannet, hvis samfundet skulle lykkes med den svære overgang fra enevælde til folkestyre.
Nu er situationen selvfølgelig en anden. Der skal opføres vindmøller i naturskønne områder, og vores smukke bakkede landskaber skal fyldes med sorte solceller. Det kommer til – og møder allerede – modstand.
Men metoden er den samme. Det er afgørende, at vi får hele folket med i en ny, grøn bevægelse, der kan sætte retningen for den grønne omstilling af samfundet. En bevægelse, der også skal inkludere mindretallenes stemmer, som Grundtvig ville have ønsket det.
Og forskningen bakker det op. Demokratisk inddragelse i fx vindmølle-projekter mindsker modstanden mod den grønne omstilling. Det er ikke overraskende, da modstanden netop ofte skyldes mangel på demokratisk inddragelse i projekternes tidlige faser. Borgere protesterer og modsætter sig, fordi de ikke føler sig hørt og set – ikke fordi de er imod den grønne omstilling.
Derfor skal politikerne turde investere i reel demokratisk inddragelse tidligt i processen, hvis de vil skabe opbakning til den grønne omstilling og samtidig styrke det danske demokrati. Alternativet er, at modstanden vokser sig så stor, at omstillingen slet ikke kommer til at ske.
Og her kan de folkeoplysende aktører bidrage til at skabe det bredest mulige folkelige engagement.