”For folk flest”

”For folk flest”

Med en fælles passion for folkeoplysning var repræsentanter for aftenskoler og studieforbund i Norden samlet til Nordisk Lederforum.

24. september 2024

Hvad kan vi lære af hinanden i Norden? Det var til debat, diskussion og inspiration på det velbesøgte Nordisk Lederforum, som Förbundet Nordisk Vuxenupplysning (FNV) og Videncenter for Folkeoplysning (Vifo) inviterede til.

Udgangspunktet var en kortlægning af aftenskolers og studieforbundenes organisering, økonomi, deltagere, undervisere og lovgivning i Norge, Sverige, Finland og Danmark, som Vifo sammen med forskere fra universiteter i Norden netop har gennemført.

Overordnet ønsker vi det samme med folkeoplysningen i Norden. Nemlig at bidrage til demokratisk dannelse, et aktivt medborgerskab, livslang læring og at styrke det enkelte menneskes evne og lyst til at tage aktivt del i samfundslivet. Men der er forskelle i organisering, fagudbud og lærerstyring.

”Trods forskellig struktur og natur er der meget fælles, og der er meget, vi kan lære af hinanden. Fælles er det, at studieforbund og aftenskoler når ud til mange brugere - flere millioner, for hvem kurserne er en vigtig del af hverdagen. Oplysningsforbundene skal ikke hvile på laurbærrene, men skal til stadighed sikre aktualitet til den tid vi virker i. Derfor skal vi forny folkeoplysningens samfundskontrakt”, sagde Per Paludan Hansen i en samtale med sin norske kollega Kjærsti Gangsø, der blev faciliteret af direktør i Vifo, Troels Rasmussen.

På programmet var også inspiration fra Højskolerne, fællessang og besøg af tidligere minister for nordiske anliggender, Louise S. Elholm (V). Hun understregede også værdien af et stærkt nordisk civilsamfund.

”For mig er Norden det udvidede hjemland, hvor vi forstår hinandens sprog, og hvor tillid, foreninger og demokrati binder os sammen. I den nuværende geopolitiske situation i verden har vi i endnu højere grad brug for hinanden”.

Perfekt punktum
Vilde ideer kan opstå på de mest fantastiske måder, og det kræver en særlig evne at omsætte dem til virkelighed. Netop det kan Bodil Sø, der er skoleleder i LOF Kursuscenter Øst. Hun fik derfor overrakt Folkbildingspriset 2024 for sit store arbejde med Grundtvigs Kulturfestival.

”Når vi ser tilbage til den tid, hvor Grundtvig levede, ser vi en tid, hvor folkeoplysning var en søgen efter lys i en verden fyldt med mørke. Grundtvig, en af Danmarks store tænkere og reformatorer, så en fremtid, hvor viden og kultur ikke var forbeholdt de få, men var tilgængelig for alle. Han troede på, at en veluddannet og oplyst befolkning var nøglen til et velfungerende samfund. Og du, Bodil, har med dit dedikerede arbejde videreført denne vision på en bemærkelsesværdig måde. Hvad der for mange i Køge har været taget for givet, har din ihærdighed og skæve tilgang gjort, at Køge og Grundtvig smelter sammen hvert år”, lød det i motivationen for prisoverrækkelsen.

Læs hele undersøgelsen om folkeoplysning i Norden.

 

Få styr på julen i god tid

  • 10. oktober 2024 - Inden vi ser os om, er det tid til at ønske god jul.

Introdag med faglighed og fællesskab

  • 9. oktober 2024 - LOF’s organisation, brand og udviklingsarbejde samt folkeoplysningens mange facetter var på programmet til introkurset for nye og ny...

LOF Ledelsesdag 2024

  • 12. september 2024 - 2. november 2024 på Fjeldsted Skov på Fyn.