Bliv en del af et demensvenligt Danmark

I samarbejde med Alzheimerforeningen, Sangens Hus og Aalborg Universitet vil DR med afsæt i tv-serien Demenskoret forsøge at gøre forskel på området og håber, at det i fællesskab med andre, der også synes, det er en vigtig sag, vil gøre Danmark til et mere demensvenligt samfund. 

Udover visningen af ’Demenskoret’ sætter DR selv fokus på demenssygdomme i tv-programmer som fx Aftenshowet, i forskellige radioprogrammer og podcast og på dr.dk. 

Aftenskolerne i LOF kan også bidrage til et mere demensvenligt samfund, og I får her en række forslag til inspiration.

Flere afdelinger er allerede i gang.

Kurser for ledere af demenskor
Sangens Hus tilbyder sammen med Aalborg Universitet kurser for nye ledere af demenskor, så der kommer flere demensvenlige kor i hele landet. De udbyder også “fællessang-kurser” for personale i plejesektoren, så beboere på plejehjem og brugere af aktivitetscentre kan opleve glæden ved at synge sammen. Man tilmelder sig kurserne hos Sangens Hus.

Online foredrag om demens 
I forbindelse med at Demenskoret bliver vist på DR, tilbyder Alzheimerforeningen seks online foredrag, hvor landets fremmeste forskere og videnspersoner bl.a. fortæller om den nyeste forskning inden for demens. Igen i marts 2025 tilbyder vi yderligere en række foredrag. 

Fælles kalender for hele landet
Alzheimerforeningen har en kalender med demensaktiviteter i hele landet, hvor også aktiviteter i LOF kan oprettes. På den måde kommer jeres aktiviteter ud til flere. Find kalenderen

Hjernesundtest
Alzheimerforeningen tilbyder en hjernesundtest, hvor danskerne kan teste deres hjernes sundhed på baggrund af 15 forskellige risikofaktorer. Testen giver individuelt svar på, hvordan vi kan tilpasse vores livsstil for at nedsætte risikoen for at udvikle demens. Alle der tager testen får tilsendt en e-bog med viden, inspiration og gode råde. 

Billeder og tekster
Find billeder og pressetekster på DR’s hjemmeside.

Fakta: Derfor skal vi vide mere om demens
33 procent af danskerne ved ikke, at det muligt at forebygge demens.

73 procent af danskerne vil gerne have mere viden om, hvordan de igennem livsstilsforandringer, kan nedsætte deres risiko for at få demens.

80 procent af mennesker med demens oplever manglende viden og forståelse fra omverdenen som den største udfordring ved deres sygdom.

Kun 23 procent af befolkningen ved at demens er dødelig, på trods af at det er den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark.

(Kilde: Alzheimerforeningen 2023)

Du er velkommen til at kontakte Dorthe Lykke Olesen på dlo@lof.dk for mere viden og inspiration.