LOFnet
Vesterbrogade 35, 2. tv
LOF på FacebookAftenskolerne i LOF kan bidrage til et mere demensvenligt samfund, og I får her en række forslag til inspiration.
Flere afdelinger er allerede i gang.
LOF aftaler
Vi har to LOF aftaler, som er velegnede, hvis I planlægger opstart af fx demenskor og andre tilbud for denne målgruppe
Hanne Mette Ridder er professor i musikterapi på Aalborg Universitet og har mange års teoretisk og praktisk erfaring med, hvordan sang og musik påvirker mennesker. Forskning viser, at musikterapi kan skabe tryghed og berolige mennesker med demens. Musikaliteten bliver ofte boende i hjernen langt henne i et sygdomsforløb - og for nogen giver korsang fornyet mening med livet.
Claus Christensen er korleder, forfatter og teambuilder. Claus forestod korledelse af Demenskor Danmark i de 6 udsendelser på DR. Mikael Nordmark deltagere også med akkompagnement på klaver. I vil få et inspirerende og interaktivt foredrag, hvor deltagerne inviteres ind i en verden, hvor musik, minder og fællesskab smelter sammen. Med udgangspunkt i Claus’ erfaringer som korleder på tv-serien Demenskoret og over 30 års arbejde med teambuilding og fællessang, deler han sin passion for at forbinde mennesker – med sig selv, hinanden og deres minder – gennem sang.
Samarbejd med Sangens hus
Sangens Hus tilbyder sammen med Aalborg Universitet kurser for nye ledere af demenskor, så der kommer flere demensvenlige kor i hele landet. De udbyder også “fællessang-kurser” for personale i plejesektoren, så beboere på plejehjem og brugere af aktivitetscentre kan opleve glæden ved at synge sammen. Man tilmelder sig kurserne hos Sangens Hus.
Demenskor og fællessang – en ny manual
Demenskor og fællessang er en manual til professionelle, der leder et kor eller fællessang for demensramte – og også til alle, der vil vide mere om sang og demens. Manualen er letlæselig og kan bruges som opslagsbog. Den giver indblik i sang og demens, og hvorfor det giver så god mening at synge sammen med mennesker som lever med demens, uanset om det er i en tidlig eller sen fase af sygdommen.
Bemærk, bogen er undervisningsmateriale til jer, der har deltaget eller er kommende deltager på kurset ”Leder af demenskor” ved Sangens Hus. Der kommer tre nye kurser forår 2025.
Demenskor – ny vejledning (på norsk)
Indsatsen Demenskor startede i Norge og blev igangsat af ”Senter for forskning i musikk og helse”. De har netop udgivet en vejledning, der bygger på arbejdet med og erfaringerne fra demenskor kurserne i Norge. Deres særlige sigte med kurserne er, at der skal være en særlig kvalitet, som gør dem attraktive, lystbetonede og meningsfulde at være med i. De ønsker også, at korlederen kan bidrage til at deltagelse i demenskor giver god livskvalitet for den enkelte sanger, for pårørende og medhjælpere.
Online foredrag om demens
I forbindelse med at Demenskoret bliver vist på DR, tilbyder Alzheimerforeningen seks online foredrag, hvor landets fremmeste forskere og videnspersoner bl.a. fortæller om den nyeste forskning inden for demens. Igen i marts 2025 tilbyder vi yderligere en række foredrag.
Fælles kalender for hele landet
Alzheimerforeningen har en kalender med demensaktiviteter i hele landet, hvor også aktiviteter i LOF kan oprettes. På den måde kommer jeres aktiviteter ud til flere. Find kalenderen
Hjernesundtest
Alzheimerforeningen tilbyder en hjernesundtest, hvor danskerne kan teste deres hjernes sundhed på baggrund af 15 forskellige risikofaktorer. Testen giver individuelt svar på, hvordan vi kan tilpasse vores livsstil for at nedsætte risikoen for at udvikle demens. Alle der tager testen får tilsendt en e-bog med viden, inspiration og gode råde.
Fakta: Derfor skal vi vide mere om demens
33 procent af danskerne ved ikke, at det muligt at forebygge demens.
73 procent af danskerne vil gerne have mere viden om, hvordan de igennem livsstilsforandringer, kan nedsætte deres risiko for at få demens.
80 procent af mennesker med demens oplever manglende viden og forståelse fra omverdenen som den største udfordring ved deres sygdom.
Kun 23 procent af befolkningen ved at demens er dødelig, på trods af at det er den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark.
(Kilde: Alzheimerforeningen 2023)
Du er velkommen til at kontakte Dorthe Lykke Olesen på dlo@lof.dk for mere viden og inspiration.